
Supreme Court of Florida

AMENDMENTS TO THE RULES OF
JUDICIAL ADMINISTRATION--RULE
2.090--ELECTRONIC TRANSMISSION
AND FILING OF DOCUMENTS, AND
RULE 2.060--ATTORNEYS.

No. 81,638

CORRECTED OPINION

[July 17, 1997]

OVERTON, J.
In Amendments to the Rules of Judicial

Administration--Rule 2.090--Electronic Trans-
mission and Filing of Documents, 681 So. 2d
698 (Fla. 1996), this Court amended Florida
Rules of Judicial Administration 2.060, 2.075,
and 2.090, regarding the electronic
transmission and filing of documents.  In
amending the rules, we adopted a much more
conservative approach to the electronic
transmission and filing of documents than that
proposed by the Florida Bar Judicial
Administration Rules Committee.  Because of
the substantial changes we made to those
rules, we directed that the amendments be
published in The Florida Bar News and asked
for comments from interested parties.

We received numerous comments
regarding the rule changes, primarily from the
clerks of court, as well as from the then-chair
of the Court Technology Users Committee,
criticizing the changes this Court made to the
rules as initially proposed.  Essentially, the
amendments have been criticized as being so
restrictive that the implementation of

electronic filing in individual counties or
circuits would not be economically feasible.  In
this regard, we have been advised that some
clerk's offices have already budgeted amounts
for the present fiscal year to begin
implementing electronic filing programs but
have declined to do so because of the
economic feasibility concerns inherent in the
current rules.  

After receiving these comments, we
referred this matter to the Court Technology
Users Committee, which has been developing
standards and guidelines for electronic imaging
and filing that are consistent with those
currently being considered by the federal
courts.  That committee has unanimously
proposed new amendments to the rules to
accommodate both the concerns of this Court
regarding retention of documents as well as
the economic feasibility concerns of the clerks.
The proposed amendments are not as broad as
the original proposals submitted by the Judicial
Administration Rules Committee, but neither
are they as restrictive as the amendments
adopted by this Court last year.  

The rule amendments proposed by the
committee were developed with input from a
number of clerks of court and retain the
requirement imposed by this Court that any
program allowing the electronic filing of
documents must be approved by this Court
before implementation.  The proposed
amendments, however, allow for the eventual
elimination of hardcopy backup filings once a
system has been shown to be operating
reliably. 

To properly meet the demands imposed by
the onset of the information age, we find that
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the rule amendments proposed by the
committee are an appropriate solution to the
concerns of both this Court and clerks of
court. 

Accordingly, after considering all the
comments, we amend Rules of Judicial
Administration 2.060(f)(2) and 2.090(c) as set
forth in the attached appendix.  Deletions are
indicated by strike-throughs and additions are
indicated by underlining.  These rule changes
shall take effect January 1, 1998. 

It is so ordered.

KOGAN, C.J., and SHAW, GRIMES,
HARDING, WELLS and ANSTEAD, JJ.,
concur.

NOT FINAL UNTIL TIME EXPIRES TO
FILE REHEARING MOTION AND, IF
FILED, DETERMINED.

Original Proceeding - Florida Rules of Judicial
Administration

Honorable Jerry R. Parker, Chair of the Court
Technology Users Committee, Tampa,
Florida; Karen E. Rushing, Clerk of the Circuit
Court, Sarasota, Florida; Jed Pittman, Clerk of
the Circuit Court, Dade City, Florida; Harvey
Ruvin, Clerk of the Circuit Court, Miami,
Florida; Eugene A. Matthews, Chairman,
Board of County Commissioners, Sarasota
County, Sarasota, Florida;  

Responding

APPENDIX

RULE 2.060. ATTORNEYS
(a) Local Attorneys.   All persons in good

standing as members of The Florida Bar shall
be permitted to practice in Florida.

(b) Foreign Attorneys.   Attorneys of
other states shall not engage in a general
practice in Florida unless they are members of
The Florida Bar in good standing.  Upon
verified motion filed with a court showing that
an attorney is an active member in good
standing of the bar of another state, attorneys
of other states may be permitted to appear in
particular cases in a Florida court.  A motion
for permission to appear shall be submitted
with or before the attorney's initial personal
appearance, paper, motion, or pleading.  The
motion shall state all jurisdictions in which the
attorney is an active member in good standing
of the bar and shall state the number of cases
in which the attorney has filed a motion for
permission to appear in Florida in the
preceding 3 years.

(c) Clerks and Secretaries Not to
Practice.   No one serving as a research aide
or secretary to a justice or judge of any court
shall practice as an attorney in any court or
before any agency of government while
continuing in that position, nor participate in
any manner in any proceeding that was
docketed in the court during the term of
service or prior thereto.

(d) Pleadings to Be Signed.   Every
pleading and other paper of a party
represented by an attorney shall be signed by
at least 1 attorney of record in that attorney's
individual name whose address, telephone
number, including area code, and Florida Bar
number shall be stated, and who shall be duly
licensed to practice law in Florida or who shall
have received permission to appear in the
particular case as provided in subdivision (b).



-3-

The attorney may be required by the court to
give the address of, and to vouch for the
attorney's authority to represent, the party.
Except when otherwise specifically provided
by an applicable rule or statute, pleadings need
not be verified or accompanied by affidavit.
The signature of an attorney shall constitute a
certificate by the attorney that the attorney has
read the pleading or other paper;  that to the
best of the attorney's knowledge, information,
and belief there is good ground to support it;
and that it is not interposed for delay.  If a
pleading is not signed or is signed with intent
to defeat the purpose of this rule, it may be
stricken and the action may proceed as though
the pleading or other paper had not been
served.

(e) Party Not Represented by Attorney
to Sign.   A party who is not represented by an
attorney shall sign any pleading or other paper
and state the party's address and telephone
number, including area code.

(f) Form of Signature of Attorney, or
Party, or Other Person.

(1) The signatures required on pleadings
and papers by  subdivisions (d) and (e) of this
rule may be:

(A) original signatures;
(B) original signatures that have been

reproduced by electronic means, such as on
electronically transmitted documents or
photocopied documents;  or

(C) any other signature format
authorized by general law, so long as the clerk
where the proceeding is pending has the
capability of receiving and has obtained
approval from the Supreme Court of Florida to
accept pleadings and papers with that
signature format.

(2) An attorney or party who files a
document that does not contain the original
signature of that attorney or party represents
that the original physically-signed document

will be transmitted to the clerk within ten days
from the date the document is electronically
transmitted.An attorney, party, or other person
who files a pleading or paper by electronic
transmission that does not contain the original
signature of that attorney, party, or other
person shall file that identical pleading or
paper in paper form containing an original
signature of that attorney, party, or other
person (hereinafter called the follow-up filing)
immediately thereafter.  The follow-up filing is
not required if the Supreme Court of Florida
has entered an order directing the clerk of
court to discontinue accepting the follow-up
filing.

(g) Attorney Not to Be Surety.   No
attorneys or other officers of court shall enter
themselves or be taken as bail or surety in any
proceeding in court.

(h) Stipulations.   No private agreement
or consent between parties or their attorneys
concerning the practice or procedure in an
action shall be of any force unless the evidence
of it is in writing, subscribed by the party or
the party's attorney against whom it is alleged.
Parol agreements may be made before the
court if promptly made a part of the record or
incorporated in the stenographic notes of the
proceedings, and agreements made at
depositions that are incorporated in the
transcript need not be signed when signing of
the deposition is waived.  This rule shall not
apply to settlements or other substantive
agreements.

(i) Substitution of Attorneys.   Attorneys
for a party may be substituted at any time by
order of court.  No substitute attorney shall be
permitted to appear in the absence of an order.
The court may condition substitution upon
payment of or security for the substituted
attorney's fee and expenses, or upon such
other terms as may be just.  The client shall be
notified in advance of the proposed
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substitution and shall consent in writing to the
substitution.  The written consent shall be filed
with the court.

(j) Withdrawal of Attorney.   An
attorney shall not be permitted to withdraw
from an action unless the withdrawal is
approved by the court.  The attorney shall file
a motion for that purpose stating the reasons
for withdrawal and the client's address.  A
copy of the motion shall be served on the
client and adverse parties.  The motion shall be
set for hearing and notice of hearing shall be
served on the client and adverse parties.

(k) Addition of Attorneys.   After a
proceeding has been filed in a court, additional
attorneys may appear without securing
permission of the court.  All additional
attorneys so appearing shall file a notice of
appearance with the court and shall serve a
copy of the notice of appearance on all parties
in the proceeding.

(l) Law Student Participation.   Eligible
law students shall be permitted to participate
as provided under the conditions of chapter 11
of the Rules Regulating The Florida Bar as
amended from time to time.

(m) Attorney as Agent of Client.   In all
matters concerning the prosecution or defense
of any proceeding in the court, the attorney of
record shall be the agent of the client, and any
notice by or to the attorney or act by the
attorney in the proceeding shall be accepted as
the act of or notice to the client.
 Commentary

1997 Amendment.  Originally, the rule
provided that the follow-up filing had to occur
within ten days.  In the 1997 amendment to the
rule, that requirement was modified to provide
that the follow-up filing must occur
"immediately" after a document is
electronically filed.  The "immediately
thereafter" language is consistent with
language used in the rules of procedure where,

in a somewhat analogous situation, the filing
of a document may occur after service.  See,
e.g., Florida Rule of Civil Procedure
1.080(d)("All original papers shall be filed with
the court either before service or immediately
thereafter.")(emphasis added).  "Immediately
thereafter" has been interpreted to mean "filed
with reasonable promptness."  Miami Transit
Co. v. Ford, 155 So. 2d 360 (Fla. 1963).

The use of the words "other person" in this
rule is not meant to allow a nonlawyer to sign
and file pleadings or other papers on behalf of
another.  Such conduct would constitute the
unauthorized practice of law.

RULE 2.090. ELECTRONIC FILING OF
MATTERS IN ALL PROCEEDINGS
WITHIN THE STATE COURTS SYSTEM

(a) Definition.  "Electronic transmission
of documents" means the transmission by
electronic signals, to or from a court or clerk
of the court, of information which when
received can be transformed and stored or
reproduced on paper, microfilm, magnetic
storage device, optical imaging system, or
other electronic record keeping system
authorized by the Supreme Court of Florida in
a format sufficient to communicate the
information on the original document in a
readable format.

(b) Application.   Any court or clerk of
the court may accept the electronic
transmission of documents for filing after the
clerk, together with input from the chief judge
of the circuit, has obtained approval of the
procedures and program for doing so from the
Supreme Court of Florida.

(c) Documents Affected.   All documents
that are court records (as that term is defined
in rule 2.075(a)(1)) and which are allowed to
be filed with a court or clerk of the court may
be initially filed by electronic transmission
provided the court or clerk has the ability to
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accept such documents and the clerk, together
with input from the chief judge of the circuit,
has obtained approval to do so from the
Supreme Court of Florida.  An original of the
electronically filed document must be filed in
the court records within 10 days after the
document was electronically transmitted.

(1)  All documents that are court records,
as defined in rule  2.075(a)(1), may be filed by
electronic transmission provided that: 

(A) the clerk of court has the ability to
accept and retain such documents; 

(B) the clerk of court or the chief judge
of the circuit has requested permission to
accept documents filed by electronic
transmission; and 

(C) the Supreme Court of Florida has
entered an order granting permission to the
clerk of court to accept documents filed by
electronic transmission.  

Any attorney, party, or other person who
files a document by electronic transmission
shall, immediately thereafter, file the identical
document, in paper form, with an original
signature of the attorney, party, or other
person if a signature is otherwise required by
these rules (hereinafter called the follow-up
filing).

(2)  The follow-up filing of any document
that has previously been filed by electronic
transmission may be discontinued if: 

(A) after a 90-day period of accepting
electronically filed documents, the clerk of
court or the chief judge of the circuit certifies
to the Supreme Court of Florida that the
electronic filing system is efficient, reliable,
and meets the demands of all parties; 

(B) the clerk of court or the chief judge
of the circuit requests permission to
discontinue that portion of the rule requiring a
follow-up filing of documents in paper form,
except as otherwise required by general law,
statute, or court rule; and 

(C) the Supreme Court of Florida enters
an order directing the clerk of court to
discontinue accepting the follow-up filing.

(d) Service.
(1) Electronic transmission may be used by

a court for the service of all orders of
whatever nature provided the clerk, together
with input from the chief judge of the circuit,
has obtained approval from the Supreme Court
of Florida of the specific procedures and
program to be used in transmitting the orders.
All other requirements for the service of such
an order shall be met.

(2) Any document electronically
transmitted to a court or clerk of the court
shall also be served on all parties and
interested persons in accordance with the
applicable rules of court.

(e) Transmission Difficulties.   Any
attorney, party, or other person who elects to
file any document by electronic transmission
shall be responsible for any delay, disruption,
interruption of the electronic signals, and
readability of the document, and accepts the
full risk that the document may not be properly
filed with the clerk as a result.

(f) Administration.
(1) Any clerk of the court who, after

obtaining Supreme Court of Florida approval,
accepts for filing documents that have been
electronically transmitted shall:

(A) provide electronic or telephonic
access to its equipment during regular business
hours; and

(B) accept electronic transmission of
documents up to 10 pages in length.

(2) All attorneys, parties, or other persons
using this rule to file documents are required
to make arrangements with the court or clerk
of the court for the payment of any charges
authorized by general law or the Supreme
Court of Florida before filing any document by
electronic transmission.
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(3) The filing date for an electronically
transmitted document shall be the date the last
page thereof is received by the court or clerk
of the court.

(4) Any court or clerk of the court may
extend the hours of access or increase the page
limitations set forth in this subdivision. 

Commentary
1997 Amendment. Originally, the rule

provided that the follow-up filing had to occur
within ten days.  In the 1997 amendment to the
rule, that requirement was modified to provide
that the follow-up filing must occur
"immediately" after a document is
electronically filed.  The "immediately
thereafter" language is consistent with
language used in the rules of procedure where,
in a somewhat analogous situation, the filing
of a document may occur after service.  See,
e.g., Florida Rule of Civil Procedure
1.080(d)("All original papers shall be filed with
the court either before service or immediately
thereafter.") (emphasis added).  "Immediately
thereafter" has been interpreted to mean "filed
with reasonable promptness."  Miami Transit
Co. v. Ford, 155 So. 2d 360 (Fla. 1963).

The use of the words "other person" in this
rule is not meant to allow a nonlawyer to sign
and file pleadings or other papers on behalf of
another.  Such conduct would constitute the
unauthorized practice of law.


